środa, 23 stycznia 2013

ciasto ze słodkimi, greckimi migdałami

Kocham migdały. Ich smak, kolor. Naturalny i ten niebieski, bo to najpiękniejszy błękit jaki znam. Migdały których użyłam w tym przepisie są najsmaczniejsze jakie kiedykolwiek jadłam. Przywiezione z Greckich wakacji, jako upominek, cieszą bardziej niż mydełko oliwne czy olimpijczyk przyklejony magnesem do lodówki. Są słodkie, delikatne i w łupinach, dzięki czemu długo świeże. 

Najlepiej smakują w swej najprostszej postaci, ale skoro już postanowiłam upiec z nich ciasto, to tylko takie. Proste, szybkie. Bez kremów czy dżemów (choć nie powiem, bakewell tart chodzi za mną już od dawna...) uwydatniające jedynie smak tych cudnych migdałów.  Polecam każdemu, nawet najmniej wprawionemu domowemu cukiernikowi. Upiecze je każdy, a ja gwarantuję, że smak będą wspominać długo wszyscy ci, którzy spróbowali choć raz. Próbujecie? To na prawdę proste ciasto.

składniki

- 100g miękkiego masła,
- 150g cukru kryształu,
- 3 średniej wielkości jajka (temp. pokojowa),
- 100g zmielonych słodkich migdałów (w swoich skórkach, nie parzonych!),
- 30g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder i płatki migdałów  do dekoracji

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mąkę, migdały, masło, cukier i jajka... słowem wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Przełuż do wysmarowanej masłem okrągłej blaszki i piecz około 35-40 minut. Wystudź, posyp cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. 

Smacznego. Pa.

10 komentarzy:

ALB pisze...

wygląda naprawdę pysznie...

shinju pisze...

Pysznie się zapowiada :)

Patisown w kuchni. pisze...

ślinotok normalnie :)

Andźka pisze...

Apetycznie wygląda. Szkoda, że nie dodałaś zdjęć migdałów- nie widziałam migdałów, o których piszesz :(

Capacitier pisze...

Takich pewnie nie miałam okazji jeść, ale te ze sklepu i tak bardzo lubię :)

nuovana pisze...

to te za ciastem... fakt, mogłam zrobić zdjęcie samch migdałów, postaram się nadrobić :)

Szana pisze...

chciałabym dla porównania zagryźć takiego migdała greckiego i polskiego i zobaczyć jak duża jest różnica ! :)
Jak będę w Grecji może za 20 lat to na pewno przywiozę :P

Wiewióra pisze...

mi na pewno by smakowała taka sama w sobie bo jestem migdałową wiewiórą :) za to domownicy pewnie by wzgardzili bo bez owoca i chwała im za to :)

ANIA pisze...

a ja dzisiaj piekłam na urodziny znowu skandynawskie z praliną migdałową, ah migdałowe są pyszne, każde :)

grazyna pisze...

Wygląda tak, że tylko zajadać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...