A skoro już o muzyce mowa, wraz z przebojem Aerosmith - Taste Of India, przepis dołącza do muzycznej akcji z bloga Magdy.

składniki
- pierś z kurczaka,
- duży jogurt naturalny,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki migdałów (miałam płatki)
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- kumin,
- kurkuma,
- kolendra,
- imbir,
(proporcje dowolne, mniej więcej po łyżeczce z każdej)
- ryż,
- 2 kólki ziela angielskiego,
- liść laurowy
Cebulę, czosnek i migdały zmieliłam w procesorze. Następnie podsmażyłam na oleju. Dodałam przyprawy i 3 minuty smażyłam. Zdjęłam z ognia, wyjęłam i na tej samej patelni podsmażyłąm opruszonego solą kurczaka uprzednio pokrojonego w kostkę. Gdy byłjuż rumiany dodałam pastę i jogurt. Gotowałam około 10 minut. W razie potrzeby można do jogurtu dodać łyżkę mąki. Podałam z ryżem ugotowanym w osolonej wodzie z dodatkiem liści i ziela.
Smacznego. Pa.
18 komentarzy:
Mm uwielbiam aromatyczne potrawy i ten wyśmienity kolor, na pewno wypróbuję :)
ileż aromatycznych przypraw!
piękny, żółty kolor.
Jedno wielkie mniam :)
ale zapowiada sie aromatycznie i pysznie)
Masz zupełną rację. Ja nawet nie wiem, czy gdzieś koło siebie znalazłabym mleko kokosowe. A tu - smaczna i prosta adaptacja.
p.s.: mam taką koszulkę z szumnym napisem green matters.
Z resztą - nie tylko mam taką koszulkę, tak też żyję ;-)
ojej, jak słonecznie!
Lubie korme i to bardzo :) a o Indiach na żywo marze zawzięcie.
bardzo bardzo lubie korme! :* :D :P
Nie ma jak taste of India!
Boski kolor
Pięknie wygląda :) A Twoje zdjęcie gdzie zrobione?
Dziękuję :) Zdjęcie? W parku w Londynie
Kupuje ten przepis:) lubie kuchnia indyjska..ale powiem szczerze przez moje "szybkie zycie" nie mam czasu na ddlluuuggggiiieeeee przygotowanie..i te smazenie (nota bene nadal chodzi za mna ten zapach z korytarza i mnie meczy...!!!aaa!!!!) a ten przepis jest fajna alteratywa:) zapisuje i na pewno zrobie:)
Shinju...- czy wiesz co oznacza Twoj nick..dopiero teraz skojarzylam..hahaha:)
Prosta kuchnia indyjska - widać da się zrobić :) Super!
Uwielbiam kormę! Dawno nie robiłam. Trzeba by zrobić - narobiłaś mi smaku.
hejsan!
Super przepis!!! wypróbowałem raz a na drugi dzień znów robiłem. Tyle że zamiast mielić wszystko to cebulę z czosnkiem posiekałem, migdały w płatkach utłukłem na proszek prawie... ogólnie pycha!!!:)
Pozdrawiam!!! :)
Prześlij komentarz