Dodatkowo powiem, że całe to danie przygotowałam w 20 minut, czym bije ono na głowę nawet najszybsze dania. Lubię, gdy ryż w risotcie jest w miarę sprężysty a nie miękki, więc może się zdarzyć, że Wasze risotto gotować się będzie kilka minut dłużej. Nadal niewiele. Nie miałam ani wywaru warzywnego ani parmezanu. Jednak nawet z osolonym wrzątkiem i naszym przepysznym Bursztynem risotto wyszło wyśmienicie.
składniki
- porcja ryżu arborio, (na osobą około pół szklanki)
- kilka plastrów szynki parmeńskiej,
- 1 celuba (użyłam ulubionej, czerwonej)
- (zrezygnowałam z czosnku, bo skam rukoli jest już dla mnie tym wyraźnym smakiem w przepisie, jednak możecie spróbować dodatkowo z ząbkiem czosnku)
- około 10 pomidorków koktajlowych podzielonych na ćwiartki,
- duża garść rukoli,
- 2 łyżki masła,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- wywar warzywny do podlewania ryżu - u mnie niestety tylko osolony wrzątek
- ser do potarcia (u mnie Bursztyn)
Na łyżce masła szklimy lekko cebulkę. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski i mocniej podsmażamy. Dodajemy ryż, mieszamy aż ryż wchłonie tłuszcz,podlewamy gorącym wywarem. Mieszamy często, podlewając po łyżce wazowej płynu do uzyskania ulubionej konsystencji ryżu. Dodajemy pomidory i łyżkę masła, przyprawiamy pieprzem. Energicznie mieszamy, by pomidorki się rozgniotły lekko. Na koniec dodajemy rukolę, już przy wyłączonym gazie. Mieszamy ostatni raz, podajemy z serem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego. Pa.
Smacznego. Pa.
11 komentarzy:
Ba, pewnie, ze pasuje! Rukola to (obok szpinaku wlasnie ) moja ulubiona zieleninka, wiec takie risotto to ja bardzo chetnie :)
zapisuję do zrobienia :)
Super wygląda :) I pewnie super smakuje :) Uwielbiam risotta :)
Mmmmm coś dla mnie - roślinożercy:)
Wygląda znakomicie. Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis w niedalekiej przyszłości :)
Risottowa guru nie ma teraz wyjścia, musi wykorzystać Twój pomysł w swojej kuchni i poddać ocenie;)
nieźle wybrnęłaś z tego dylematu. Ważne że rukola została wykorzystana ;)
Zachwyciłam się Twym przepisem! :D Uwielbiam rukolę i pomidorki i szynkę parmeńską ;), a jak ładnie wygląda :)
No to mnie zainspirowałaś. Jak najbardziej zrobię jeszcze w tym tygodniu :D
risotto z rukolą musi genialnie smakować, jak tylko będę miała ryż arborio znowu w swych zapasach, zastosuję takie połączenie :).
Zrobiłam. Coś wspaniałego! :)
Prześlij komentarz