środa, 2 listopada 2011

owsianka z malinami

Zaczął się. Listopad. Pogoda wymarzona, oby jaknajdłużej było właśnie tak - ciepło i złoto. Wczoraj postanowiliśmy zmienić nieco strategię, która co roku towarzyszyła nam wczesnym rankiem, tuż przed wyjściem na cmentarze. Nie biegaliśmy jak z pieprzem, nie mieliśmy rozbieganych myśli, nie popędzaliśmy się nawzajem by wracać jaknajszybciej, bo już głód burczy w brzuchu chcąc pobudzić zmarłych. Było inaczej. Muszę przyznać, że o niebo lepiej. Śniadanie przygotowane pomaleńku, zjedzone pod kocem, z ulubioną lekturą na kolanach. Dopiero później wyruszyliśmy. I co się okazało? A no to, że chyba wszyscy chcą 'odbębnić' obowiązki z samego rana, bo ludzi jakby spotykaliśmy mniej. Pozatym najedzeni, mieliśmy i siłę i ochotę, by przeczytać każde nazwisko na grobie żołnierzy. W głowach spokój, taki, jaki powinien nam właśnie tego dnia towarzyszyć. I oby w przyszłym roku w moim mieście rodzinnym, bo smutno mi było palić znicze pod krzyżem w centralnym punkcie cmentarza. Mimo, że moje pojęcie metafizyki tłumaczy mi, że nie miejsce po śmierci się liczy, to mimo wszytsko chciałam być w Poznaniu.



Kiedy miedzianą rdzą
Pożółkłych jesiennych liści więdną obłoki,
Zgadujemy, czego od nas obłoki chcą,
Smutniejące w dali swojej wysokiej.

Na siwych puklach układa się babie lato,
Na grobach lampy migocą umarłym duszom,
Już niedługo, niedługo czekać nam na to,
Już i nasze dusze ku tym lampom wkrótce wyruszą.

Jeżeli życie jest nicią - można przeciąć tę nić,
I odpłynąć na obłoku niby na srebrnej tratwie...
Ach, jak łatwo, ach, jak łatwo byłoby żyć,
Gdyby nie żyć było jeszcze łatwiej!

"Dzień zaduszny"
Jan Brzechwa


Muszę przyznać, że zaczęłam sama robić owsiankę, odkąd moja ukochana zniknęła ze sklepowych półek. Maliny zamrożone na dnie zamrażarki, każdy rubinowy koralik oddzielnie, będą nam całą zimę przypominać o lecie. Polecam, szzególnie dodatek cukru waniliowego, bo to właśnie aromat wanilii sprawia, że ta owsianka jest taka pyszna.

składniki (na 2 osoby)

- szklanka płatków owsianych (polecam firmę Elovena)
- 3 szklanki mleka (3,2%, jak śniadanie, to porządne),
- 2 garście malin +kilka do przybrania,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego (polecam ten, który robimy w domu sami, zamykając wykorzystaną laskę wanili w pojemniczku z białym cukrem)

Mleko podgrzewamy, dodajemy owsiankę i cukry. Gotujemy około 10 minut na maleńkim ogniu, pod koniec gotowania dodajemy maliny, mieszamy dopiero po 2 minutach. Wtedy pozostaną dość duże kawałki owoców w całej owsiance. Podawać ciepłe.

Smacznego. Pa.

11 komentarzy:

Anonimowy pisze...

oj...lubie Twoja owsianke od razu:) na 1 listopada..jakos tak robimy z rodzicami tak samo. A dokladnie, ze dzien przed lub kilka dni przed idziemy na cmentarzy, szykujemy..a 1 listopada.nie spieszymy sie..celebrujemy kazdy moment i wpadamy w nastroj nostalgiczny..i powiem ci, ze tak wole. Nie lubie tlumow, spieszenia sie..lubie spokoj..i wlasne tej celebracje chwili.

ps. cukier waniliowy na pewno sprawdze. Twoj pomysl z kostkami mrozonymi jest super ..wiec ten bedzie takze i taki:) na pewno:)

pss. a kiedy SMAKI?!?! i przyjazn?? jutro czwartek..

OwsianaKraina pisze...

Witaj,

powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

Z owsianym pozdrowieniem,
Grupa Owsiankowych Smakoszy

Maggie pisze...

Pospiech rzadko bywa dobrym doradca, a czas na porzadne sniadanie (i lekture) zawsze warto znalezc :)

slyvvia pisze...

Moje ulubione, leniwe śniadanie :)

Dusia pisze...

Pyszne śniadanko, te maliny mmm :)

Amber pisze...

Taki listopad bardzo lubię.
Twoją owsiankę też.Urocze te maliny!

Monika pisze...

Z domową wanilią;)uwielbiam!

Aurora pisze...

Każdy posiłek trzeba celebrować, zwłaszcza jeśli jest to ten najważniejszy, czyli Śniadanie :D

Arvén pisze...

Gdzie kupujesz płatki owsiane Eloveny? Ja widziałam tylko ich 'przekąski owsiane' w formie batoników, ale nigdy półproduktów.
Owsianka z malinami to lato. Pachnie jak lato i smakuje jak lato. Nawet przy refleksyjnym początku listopada...

nuovana pisze...

@ Avren... kupuję je w Kauflandzie. Jest czysta, lub malinowa/jablkowa w saszetkach.... odkąd smakowe zniknęły, kupuję czystą. Jest wspaniała. Dodaję ostatnio do muffinek :)

Anonimowy pisze...

Owsianka z malinami - no, klasyk. :) Bardzo lubię owsiankę, mimo, iż w dzieciństwie w ogóle nie doceniałam jej walorów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...