wtorek, 12 marca 2013

grillowane warzywa z kozim serem

Zima wróciła, a wraz z nią przeziębienie. Ja nie wiem. Puchowa kurtka nadal na mnie, choć już śni o wycieczce do pralni chemicznej. Czapka na głowie, naciągnięta na uszy tak, że ledwo okulary widać. Szal ciepły, czasem nawet dwa, jeden ściągam wraz z kurtką, drugi przyrósł do mnie (bynajmniej nie z brudu, po prostu lubię mieć ciepło wokół szyi). Nie chcę już tej pogody! Śnieg mnie już nie bawi, prędzej to drażni i sprawia, że markotnieję. W ramach protestu przygotowałam grillowane warzywa, by poczuć smaki lata i przywołać cieplejsze dni. Nie wiem czy moje czary-mary przyniosą oczekiwany efekt, jak na razie pozostaje mi zawinąć się w ciepły koc i przeczekać najgorsze. Eeeeh, do kitu. 

Warzywa które przygotowałam smakują wspaniale w formie ciepłej sałatki, wielka szkoda jednak, że nie mieliśmy w domu ciabatty, smakowałyby jeszcze lepiej. Moje obolałe gardło nie byłoby pewnie zachwycone, ale podniebienie z pewnością.




składniki

- 2 małe, młode cukinie,
- mały bakłażan,
- kolorowe papryki (z mniejszą ilością zielonej),
- kilka pieczarek,
- 2 czerwone cebule, 
- 2 ząbki czosnku,
- 200g koziego twarogu,
- ulubione zioła ( u nas prowansalska mieszanka ziół),
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- pół łyżeczki miodu,
- sól i świeżo zmielony pieprz

Rozgrzewamy patelnię grillową, w międzyczasie krojąc umyte (ewentualnie obrane) warzywa. Po 4 minuty z każdej strony smażymy je na suchej patelni. Możemy też smażyć do czasu zarumienienia, czas zależy od mocy kuchenki, jakości patelni i grubości plastrów warzyw. Czosnek możemy dodać na końcu, lub teraz. Zależy czy wolimy intensywny smak czy delikatny.
Rumiane plastry warzyw przekładamy do miski, w której solimy je, dodajemy pieprz, ocet, miód i zioła. 
Następnie dodajemy pokrojony ser, delikatnie mieszamy i podajemy z pieczywem.

5 komentarzy:

toPestka! pisze...

czekam z utęsknieniem na sezon grillowy:) zdrówka!!

Nemi pisze...

Zimę należy odstraszać właśnie takim jedzeniem:)

Moja Manufaktura Smaku pisze...

Uwielbiam grillowane warzywa, cukinia jest przepyszna:)

Wiewióra pisze...

super pomysł!!! właśnie na takie dania czekam by przywołać wiosnę :)

siankoo pisze...

Aniu narobiłaś mi strasznego smaka, bo grillowane warzywa wielbię i mi się przypomniało że strasznie dawno ich nie jadałam, muszę coś z tym zdecydowanie zrobić :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...