piątek, 5 listopada 2010
tarta z porami i bekonem
Cudowny przepis, z mojego ulubionego magazynu ‘Ideal Home’. Nie ma szans żeby tarta się nie udała, i nie ma osoby której by nie smakowała. Smak duszonego pora w połączeniu z bekonem i ostrym serem, mmm… szkoda gadać, to trzeba spróbować. Przepis nie jest zbyt trudny - prezentowaną na zdjęciach tartę zrobił od a do z mój mężczyzna. Ah…. gdyby miał więcej czasu na siedzenie w kuchni, moje życie byłoby cudne. Tarta świetnie nadaje się zarówno na obiad – z gotowanymi warzywami, lub sałatą, jak i na ciepłą przekąskę do piwa. Tym razem jedliśmy ją razem z rodzinką, myślę że im smakowało. Ja oczywiście nie byłabym sobą, gdyby nie zalała swojej porcji ketchupem. Kochanie, jeśli uraziłam tym Twoje kulinarne ego - wielkie sorry.
składniki
- kruche ciasto (np. gotowe, trzeba tylko uważać, by nie kupić słodzonego),
- 2 jajka,
- 5 plastrów bekonu,
- 1 por,
- kubeczek śmietany 18%,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 150g tartego ostrego sera (polecam nasz polski Bursztyn)
Wyłożyć ciastem uprzednio posmarowaną masłem formę. Zrobić dziurki widelcem. Na patelni podsmażyć bekon pokrojony w cienkie paski, oraz por (całą białą część i kawałek zielonej) pokrojony w półplasterki. Odstawić do przestudzenia, (gdyby połączyć to z jajkami, ścięłyby się). W misce wymieszać jajka, śmietanę, musztardę i twardy ser. Dodać bekon z porem i przełożyć na ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, lub do zrumienienia się masy i ciasta. Podawać z zieleniną lub marynowanymi grzybkami. Smacznego. Pa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
Hej!
Nie przypiekasz nigdy najpierw samego ciasta? Nie pozostaje rozmięknięte?
P.
hejo :)
opiekam, ciasto francuskie zazwyczaj. w tym przepisie ni huhu o opiekaniu ciasta nie bylo. W razie watpliwosci zawsze mozna odpalic opcje piekarnika 'gora,dol' zamiast termoobiegu. I nie ma bata zeby ciasto bylo surowe :)
Zrobiłam ją - nawet bez podpiekania ciasto nie było surowe. Jest rewelacyjna!
Czekam na następne przepisy :)
Rewelacja! Muszę spróbować :) Bo wygląda barrrdzo apetycznie...mniam... :)
Prześlij komentarz