Mamy dziś międzynarodowy dzień Kubusia Puchatka, obchodzony na pamiątkę urodzin swego twórcy Alana Alexandra Milne. Przesympatyczny miś, którego sentencje czasem pamagają nam przetrwać lub wypisac kartke dla przyjaciela, gdy zwyczajnie nam brakuje slow. Proste, przez co cudowne.... Nie może zabraknąć przepisu z kubusiowym przysmakiem w roli głównej. Po pracy zapraszam do pieczenia kruchych ciasteczek z miodem i imbirem. Niezastąpione do maczania w ukochanej herbacie.
"najpiekniejsze chwile jedzenia miodu to są chwile przed jedzeniem miodu"
kruche ciasteczka z miodem i imbirem
składniki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki mleka,
- łyżeczka sody spożywczej
- łyżeczka mielonego imbiru,
- gruby cukier do posypania
wszystkie składniki połączyć i wyrobić ręcznie lub robotem do uzyskania kuli ciasta, rozwałkować na 5mm grubość, wykroić czymkolwiek, posmarować mlekiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Uwaga, pieczone zbyt długo tracą delikatność, twardnieją, a imbir dostaje nutkę goryczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz