piątek, 25 marca 2011

mash z porem i musztardą Dijon




Przepis na wiosnę

Dwie szklanki ciepłego uśmiechu,
Kubek pełen planów,
Szczyptę radości, siły i humoru...





Wiosna już z nami, całe szczęście, bo braki koloru zielonego daly się nam wszystkim we znaki. I oto przepis bardzo apropos. Jaki jest polski odpowiednik dla angielskiego mash'a? Tłuczone, duszone, bite ziemniaki-marchew-dynia-seler cokolwiek? Dla uniknięcia nieporozumień wpisałam mash i już. Załapując się jeszcze na akcję z uśmiechniętymi porami, polecam ziemniaki z duszonym porem i musztardą. To przemiła alternatywa dla ziemniaków saute. W towarzystwie mięsa z ulubionym sosem tworzy wspaniały posiłek. Sam pomysł dodawania musztardy do ziemniaków pierwszy raz widziałam u Kudłatych kucharzy. A ich przepisy jak dotąd zawsze się sprawdzały. Polecam mash z porem jako przystawkę do niedzielnego obiadu.


składniki

- ziemniaki (ilość zależna od ilości biesiadników)
- 1 por, jego środkowa część - kawałek biały i kawałek zielony,
- łyżka masła,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- łyżka musztardy Dijon,
- sól i grubo mielony pieprz

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dusimy, wiadomo o co chodzi. Dokładamy pokrojony podduszony do miękkości na maśle por. Dodajemy musztardę, i delikatnie mieszamy. Dodajemy pieprz i ewentualnie sól.

Smacznego. Pa.

9 komentarzy:

Adrijah pisze...

Hm.. ziemniaków nie lubię, masła i śmietany unikam... ale wygląda tak radośnie i smacznie, że chyba coś wykombinuję żeby spróbować :D

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Świetny pomysł!
Pozdrawiam:)

Amber pisze...

Dla mnie pyszne!Uwielbiam pory pod każdą postacią.

Karmel-itka. pisze...

wspaniały przepis na wiosnę.
taki banalny, a zawsze działający ;]

pyszne danie z ziemniaków. aż nabrałam apetytu.

lo pisze...

Świetne połączenie. Uwielbiam pory. Koniecznie muszę spróbować.

Ag Pe pisze...

Widzę, że dzięki akcji, porowe przetwory stały się niesamowicie popularne. I dobrze, bo pyszne są.

agnieszka pisze...

"Kubek pełen planów" tak mnie rozczulił ;) Życzę spełnienia wszystkich! Uściski!

Anonimowy pisze...

zrobiłam dziś na obiad. Dodałam musztardę rosyjską. Rewelacja, wchodzi w nasze menu na stałe od dziś dnia. K.

Kubełek Smakowy pisze...

Robię sałatkę ziemniaczaną z musztardą gruboziarnistą, ale z cebulą, czosnkiem i sosem francuskim. Do grilla idealna. A w tym roku wiem już, że będę robić także Twoją, czekam tylko na lato.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...