Przepis na wiosnę
Dwie szklanki ciepłego uśmiechu,
Kubek pełen planów,
Szczyptę radości, siły i humoru...
Dwie szklanki ciepłego uśmiechu,
Kubek pełen planów,
Szczyptę radości, siły i humoru...
Wiosna już z nami, całe szczęście, bo braki koloru zielonego daly się nam wszystkim we znaki. I oto przepis bardzo apropos. Jaki jest polski odpowiednik dla angielskiego mash'a? Tłuczone, duszone, bite ziemniaki-marchew-dynia-seler cokolwiek? Dla uniknięcia nieporozumień wpisałam mash i już. Załapując się jeszcze na akcję z uśmiechniętymi porami, polecam ziemniaki z duszonym porem i musztardą. To przemiła alternatywa dla ziemniaków saute. W towarzystwie mięsa z ulubionym sosem tworzy wspaniały posiłek. Sam pomysł dodawania musztardy do ziemniaków pierwszy raz widziałam u Kudłatych kucharzy. A ich przepisy jak dotąd zawsze się sprawdzały. Polecam mash z porem jako przystawkę do niedzielnego obiadu.
składniki
- ziemniaki (ilość zależna od ilości biesiadników)
- 1 por, jego środkowa część - kawałek biały i kawałek zielony,
- łyżka masła,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- łyżka musztardy Dijon,
- sól i grubo mielony pieprz
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dusimy, wiadomo o co chodzi. Dokładamy pokrojony podduszony do miękkości na maśle por. Dodajemy musztardę, i delikatnie mieszamy. Dodajemy pieprz i ewentualnie sól.
Smacznego. Pa.
9 komentarzy:
Hm.. ziemniaków nie lubię, masła i śmietany unikam... ale wygląda tak radośnie i smacznie, że chyba coś wykombinuję żeby spróbować :D
Świetny pomysł!
Pozdrawiam:)
Dla mnie pyszne!Uwielbiam pory pod każdą postacią.
wspaniały przepis na wiosnę.
taki banalny, a zawsze działający ;]
pyszne danie z ziemniaków. aż nabrałam apetytu.
Świetne połączenie. Uwielbiam pory. Koniecznie muszę spróbować.
Widzę, że dzięki akcji, porowe przetwory stały się niesamowicie popularne. I dobrze, bo pyszne są.
"Kubek pełen planów" tak mnie rozczulił ;) Życzę spełnienia wszystkich! Uściski!
zrobiłam dziś na obiad. Dodałam musztardę rosyjską. Rewelacja, wchodzi w nasze menu na stałe od dziś dnia. K.
Robię sałatkę ziemniaczaną z musztardą gruboziarnistą, ale z cebulą, czosnkiem i sosem francuskim. Do grilla idealna. A w tym roku wiem już, że będę robić także Twoją, czekam tylko na lato.
Prześlij komentarz