piątek, 2 września 2011

indyk bhuna

proszę nie regulować odbiorników
ten sos na prawdę tak wygląda

Pierwsza hinduska potrawa, którą przygotowałam na bazie pomidorów. Tak, pomidorów :) ! Było już z brzoskwiniami i mango, z kalafiorem i szpinakiem. Było z naszymi zwyczajnymi, rodzimymi ziemniakami, ale pomidorów w zakładce india jeszcze nie było. Szczerze przyznaję, że sama ich zbytnio nie łączyłam z wschodnimi smakami. I byłam w błędzie. Danie bhuna, można wyczarować ze składników kupionych w najbliższym sklepie spożywczym, i nie musi to być wcale Alma czy Piotr i Paweł. W typowo osiedlowym, rodem z 'Misia' też się da. Polecam, sos zachwyca smakiem, udaje się zawsze i smakuje jak z prawdziwego hinduskiego lokalu (napisałabym domu, ale nie byłam, więc co się będę wyrywać...) Po zmiksowaniu, jeszcze na surowo dość mocno szczypie w oczy, ale da się wytrzymać, słowo honoru.


składniki

- 1 filet piersi z indyka,
- 3 duże dojrzałe pomidory,
- 2 średnie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- śmietanka kokosowa (ewentualnie zwykła, kremowa)
- 1 łyżeczka octu,

- łyżka kuminu,
- łyżeczka kurkumy,
- curry,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- opcjonalnie inne ulubione hinduskie przyprawy
- sól i pieprz


Indyka pokrojonego w kostkę smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym. Gdy się zarumieni, przekłądamy do miseczki. Następnie Pomidory bez skórki oraz obrane cebule razem z czosnkiem blenrujemy na gładki sos. Na patelni na tłuszcz wsypujemy przyprawy, po 2 minutach dolewamy sos. Zagotowujemy. Dodajemy łyżeczkę octu. Po 5 minutach dodajemy 2 łyżki śmietanki. Dodajemy mięso, gotujemy około 5 minut, podajemy z ryżem.

Smacznego. Pa.


10 komentarzy:

Maggie pisze...

Juz mi sie podoba! Lubie takie dobrze przyprawione dania :)

bucek pisze...

Okazuje się, że indyjskie potrawy mogą oswoić niemal każdy składnik, wystarczy odrobina odpowiednich przypraw. No, a poza tym, pomidory lubią się z każdą kuchnią :D

Małgosia pisze...

wspaniale wyglada i w moim guscie baaardzo, zwlaszcza ze z pomidorami :)

Aleksandra Rybinska pisze...

Zaopatrzę się w gogle i będę robić dla brata :D. xx

Magda Baran pisze...

wspaniałe jest odkrywanie egzotyki na własnym podwórku :))

Marianna Hall pisze...

Takie egzotyczne smaki to coś dla mnie :)

Szana pisze...

teraz u ciebie hindu bindu :*
Szana <3

Anonimowy pisze...

ciesze się z tego hindu bindu! mniam i na pewno to wypróbuje juz po weekendzie.kb

Nemi pisze...

Lubię takie "kopiące" sosy:)

Avelina pisze...

Lubie kuchnię hinduską, jak dla mnie to bardzo smaczna potrawa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...