Nigdy przedtem nie jadłam, ani nie piekłam królika. Uznałam, że najbezpieczniej będzie w pierwszej kolejności upiec z niego pasztet. Sporo nasłuchałam się o twardych, jałowych, niesmacznych daniach podawanych w niektórych domach i przyznam szczerze - bałam się troszkę. Może nie było to podejście jak pies do jeża, ale jak do szyszki na przykład ;) Następnym razem zdecyduję się na królika pieczonego z warzywami i drobną fasolką, coś łączącego smaki francuskich caserrole i brytyjskich stew.
Sam pasztet oceniam bardzo dobrze, jest delikatniejszy w smaku niż ten wieprzowy. Dodałam do niego poza innymi przyprawami trochę jałowca, nieśmiałe 4 kuleczki, jednak po spróbowaniu doszłam do wniosku, że ze spokojem mogłam dodać kilka więcej.
Pasztetu wyszło sporo, część zrobiłam z borowikami, część bez, jednak tej wersji z grzybami będę się trzymać przy ewentualnych kolejnych okazjach. Jest wspaniały.
składniki (na 2 i pół foremki)
- 2 króliki,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 3 cebule,
- pół selera,
- 5 ząbków czosnku,
- 300g wątróbki drobiowej,
- 3 jajka,
- spora garść majeranku,
- 4 kuleczki jałowca,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- pół gałki muszkatołowej świeżo startej,
- około 3 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- bułka tarta
- garść suszonych borowików
Króliki dzielimy na części, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na rumiany kolor. Dodajemy obrane warzywa i 2 cebule, obficie podsypujemy majerankiem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
W międzyczasie wątróbkę obgotowujemy w wodzie bez soli. Studzimy.
Po wystygnięciu mięsa uważnie obieramy królika z mięsa, kości potrafią być bardzo drobne, jest z tym sporo roboty. Całość mielimy 2 razy. Dodajemy przyprawy, surowe jajka, także soki z pieczenia, wyrabiamy na w miarę luźną masę i próbujemy czy smak nam odpowiada. Pamiętajmy, że po upieczeniu pasztet lekko odparuje i będzie minimalnie bardziej słony.
Formy (w moim przypadku szklane długie formy i jedna mała metalowa) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Namoczone wcześniej borowiki odcedzamy i siekamy, dodajemy do części masy. Pasztetem wypełniamy niemalże całe formy. Urośnie minimalnie ale opadnie...
Pieczemy w temoperaturze 190 stopni około godzinę, do czasu aż ładnie zarumieni się góra (a co widać przez szklane formy) także dół pasztetu.
Smacznego. Pa.
12 komentarzy:
Ten pasztecik musi być wyborny. Nawet po zdjęciu widać że był dobrze wyrobiony i ma gładką strukturę. W dodatku jest jasny - co mi nigdy nie wychodzi :(
Do tego jakiś fajny sosik i przekąska idealna gotowa (zamiast wstrętnych chipsów i chrupek).
Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów kulinarnych.Zapraszam też do mnie, aktualnie trwa konkurs z nagrodą: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/
Bardzo lubię pasztet z królika - tak jak każdy domowy.
U nas zawsze dodajemy suszone grzyby :)
Wygląda wspaniale. Takie właśnie gładkie pasztety lubię najbardziej. Nie przepadam za tymi grubo mielonymi. Na pewno jest pyszny. Ja sama królika też nigdy nie przyrządzałam.
A gdziezes ty krolika upolowala, co? :)
Z króliczej nory :P
Ach, jak wykwintnie :D
Jeszcze nigdy nie jadłam królika. Jakoś nie było okazji. Pasztet wygląda na smaczny :))
domowy pasztet to jedna z moich pięt achillesowych :) ten wygląda cudownie i mam nadzieje, że w końcu odważę się i ja, i poczynię takowy choć niekoniecznie z królika bo Syncio uczulony :(
Wygląda mega mega smacznie i zachęcająco :*
Króliki robiła moja Teściowa i bardzo mi smakowały, w formie pasztetu też. Twój pięknie wygląda a smak sobie wyobrażam :)
wygląda cudnie Aniu!
pasztet króliczy mniam, też robiłam i bardzo mi smakował :)
Kiedyś jadłam taki pasztet i nie przypadł mi do gustu. Może kiedyś sama spróbuję taki upiec :-)
Prześlij komentarz