wtorek, 14 lutego 2012

New York cheesecake

Martwiłam się, że nie podzielę się dziś z Wami tym przepisem. Na całe szczęście dostałam mms ze zdjęciem od mojej Mamy i oto jest. Nowojorski sernik wykonany przez mojego Marcina. Walentynki spędzamy osobno... ostatnio to właściwie całe tygodnie. Ale mijają szybko, a dzisiejszy dzień jest po prostu kolejnym gdy budzimy się rano telefonami, wysyłamy smsy, pijemy kawę o tej samej porze a wieczorami zdajemy relacje z całego dnia... Miłe.

W ubiegły piątek wróciłam zmęczona do domu, a już w progu powitał mnie zapach wanilii, masła i pomarańczy. Marcin nieczęsto rozrabia w kuchni. Ale jak już zaczyna, zabiera się za spore przepisy. Ten sernik jedliśmy często mieszkając w Anglii. Obietnice, że kiedyś spróbuje upiec go sam słyszałam już dwa lata. I proszę - jest, upiekł! Miło mnie zaskoczył, przypomniały mi się miłe chwile, sernik delikatnie zapakowany w mojej torbie, niesiony pod parasolem chłodną jesienią lub jedzony bez pośpiechu latem w parku. Inny niż nasze. Kremowy, można go rozsmarować, słonawy za sprawą sera Filadelfii. Wyszedł niemalże identyczny jak ten który zapamiętałam. Następnym razem zmniejszymy tylko ilość skórki dodanej do sernika.


składniki (przepis ze strony Waitrose)

kruchy spód
- 150g mąki,
- skórka tarta z 1/2 cytryny,
- 1/2 laski wanilii,
- 1 duże żółtko,
- 125g masła,
- 50g cukru

masa serowa
- 600g kremowego sera (Philadelphia),
-180g cukru,
- 1 łyżka mąki,
- skórka tarta z 1 pomarańczy,
- skórka tarta z 1 cytryny,
- 1/2 laski wanilii,
- 2 jajka i 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietanki 18%

1. By przygotować kruchy spód dodaj mąkę, cukier, skórke z cytryny, wanilię. Wymieszaj, dodaj żółtko i poszatkowane masło. Uformuj dysk, przykryj folią i wsadź do lodówki na 1h.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wysmaruj formę masłem.
3. By wykonać masę miksuj ser, cukier, mąkę, skórki i wanilię aż dokładnie się połączą. Dodaj jajka i żółtko, dodaj śmietanę.
4. Uwolnij ciasto z folii, połowę ciasta rozwałkuj na 3mm placek i piecz przez 10-15 minut, aż zrobi się złoty. Zmniejsz temperaturę do 140 stopni.
5. Z reszty ciasta utwórz obręcz i wyłóż nią ścianki zapiętej obręczy blachy. Wyrównaj, by ciasto wszędzie było tej samej grubości.
6. Przełóż masę serową na ciasto. Piecz przez godzinę. Wystudź a nastepnie umieść w lodówce do czasu podania. Posyp cukrem pudrem i nożem poluzuj ciasto z blachy.

Smacznego. Pa.

16 komentarzy:

shinju pisze...

Wygląd wspaniale. Z pewnością był przepyszny. Prawdziwy skarb z tego Twojego Marcina.

Amber pisze...

Piękny!
Musi być pyszny.

kornik pisze...

Pyszny, zazdroszczę takiego mężczyzny i takich wspólnych smakowitych chwil:)

Aurora pisze...

Moja chęć wrąbania tego sernika jest wielka jak Statua Wolności :D

Kamila pisze...

Pyszny i z miłością!

kruszyna pisze...

Ale apetyczny ten serniczek! Piękny prezent :)

Anonimowy pisze...

przepis zachęca to wypróbowania w najbliższe dni.kb

Avelina pisze...

Świetnie się prezentuje :)

Angie pisze...

Wygląda bardzo kusząco...

Shyfull pisze...

pyszny serniczek ;]

Maggie pisze...

Moj ukochany sernik, nie ma lepszego i juz :)

Szana pisze...

ejjj, a Twoja miłość nie ma młodszego brata? Byłybyśmy rodziną XD i może taki serniczek też bym wtedy chapnęła ;P

Anonimowy pisze...

Dorota pisze
sernik pyszny,warto było czekać na niego 2 lata..a ja w listopadzie założyłam swojego bloga,może zajrzysz tam w wolnej chwili-zapraszam serdecznie.lipkowy-domek.blogspot.com pozdrawiam

magda k. pisze...

wygląda obłędnie, aż mi ślinka kapie :)

kachna pisze...

z pewnością serniczek był smakowity :)

Anonimowy pisze...

What day isn't today?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...