Martwiłam się, że nie podzielę się dziś z Wami tym przepisem. Na całe szczęście dostałam mms ze zdjęciem od mojej Mamy i oto jest. Nowojorski sernik wykonany przez mojego Marcina. Walentynki spędzamy osobno... ostatnio to właściwie całe tygodnie. Ale mijają szybko, a dzisiejszy dzień jest po prostu kolejnym gdy budzimy się rano telefonami, wysyłamy smsy, pijemy kawę o tej samej porze a wieczorami zdajemy relacje z całego dnia... Miłe.
W ubiegły piątek wróciłam zmęczona do domu, a już w progu powitał mnie zapach wanilii, masła i pomarańczy. Marcin nieczęsto rozrabia w kuchni. Ale jak już zaczyna, zabiera się za spore przepisy. Ten sernik jedliśmy często mieszkając w Anglii. Obietnice, że kiedyś spróbuje upiec go sam słyszałam już dwa lata. I proszę - jest, upiekł! Miło mnie zaskoczył, przypomniały mi się miłe chwile, sernik delikatnie zapakowany w mojej torbie, niesiony pod parasolem chłodną jesienią lub jedzony bez pośpiechu latem w parku. Inny niż nasze. Kremowy, można go rozsmarować, słonawy za sprawą sera Filadelfii. Wyszedł niemalże identyczny jak ten który zapamiętałam. Następnym razem zmniejszymy tylko ilość skórki dodanej do sernika.
składniki (przepis ze strony Waitrose)
kruchy spód
- 150g mąki,
- skórka tarta z 1/2 cytryny,
- 1/2 laski wanilii,
- 1 duże żółtko,
- 125g masła,
- 50g cukru
masa serowa
- 600g kremowego sera (Philadelphia),
-180g cukru,
- 1 łyżka mąki,
- skórka tarta z 1 pomarańczy,
- skórka tarta z 1 cytryny,
- 1/2 laski wanilii,
- 2 jajka i 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietanki 18%
1. By przygotować kruchy spód dodaj mąkę, cukier, skórke z cytryny, wanilię. Wymieszaj, dodaj żółtko i poszatkowane masło. Uformuj dysk, przykryj folią i wsadź do lodówki na 1h.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wysmaruj formę masłem.
3. By wykonać masę miksuj ser, cukier, mąkę, skórki i wanilię aż dokładnie się połączą. Dodaj jajka i żółtko, dodaj śmietanę.
4. Uwolnij ciasto z folii, połowę ciasta rozwałkuj na 3mm placek i piecz przez 10-15 minut, aż zrobi się złoty. Zmniejsz temperaturę do 140 stopni.
5. Z reszty ciasta utwórz obręcz i wyłóż nią ścianki zapiętej obręczy blachy. Wyrównaj, by ciasto wszędzie było tej samej grubości.
6. Przełóż masę serową na ciasto. Piecz przez godzinę. Wystudź a nastepnie umieść w lodówce do czasu podania. Posyp cukrem pudrem i nożem poluzuj ciasto z blachy.
Smacznego. Pa.
15 komentarzy:
Wygląd wspaniale. Z pewnością był przepyszny. Prawdziwy skarb z tego Twojego Marcina.
Piękny!
Musi być pyszny.
Pyszny, zazdroszczę takiego mężczyzny i takich wspólnych smakowitych chwil:)
Moja chęć wrąbania tego sernika jest wielka jak Statua Wolności :D
Pyszny i z miłością!
Ale apetyczny ten serniczek! Piękny prezent :)
przepis zachęca to wypróbowania w najbliższe dni.kb
Świetnie się prezentuje :)
Wygląda bardzo kusząco...
Moj ukochany sernik, nie ma lepszego i juz :)
ejjj, a Twoja miłość nie ma młodszego brata? Byłybyśmy rodziną XD i może taki serniczek też bym wtedy chapnęła ;P
Dorota pisze
sernik pyszny,warto było czekać na niego 2 lata..a ja w listopadzie założyłam swojego bloga,może zajrzysz tam w wolnej chwili-zapraszam serdecznie.lipkowy-domek.blogspot.com pozdrawiam
wygląda obłędnie, aż mi ślinka kapie :)
z pewnością serniczek był smakowity :)
What day isn't today?
Prześlij komentarz