Dziś chcę zaprezentować Wam przepis, który jest związany z odcinkiem serii Przyjaźń od kuchni, którą można śledzić na Bobyy.pl. Kurczak po marokańsku smakuje każdemu (pod warunkiem, że lubicie owoce w połączeniu z drobiem) A co do Przyjaźni od kuchni, poniżej maleńka próbka. Serdecznie zapraszam w imieniu własnym i Smacznego Domku.
"Wychodząc ze szpitala Emilia miała w głowie kilka myśli, wszystkie niezwykle istotne. Wedle zaleceń lekarki będzie dbać o to, by jeść wszystko, co najzdrowsze. Razem z Andrzejem znajdą miejsce, w którym zamieszkają i stworzą choć namiastkę domu dla siebie i maleństwa. W domu w Poznaniu na razie nie piśnie ani słówka, bojąc się tego jak zareagują rodzice. Andrzeja widzieli raz w życiu, na dodatek to ciąża w trakcie studiów. Panna z dzieckiem brzmi jak tyfus a niewykształcona panna z dzieckiem? Idąc pewnym krokiem, nagle stanęła. Dalsze postanowienia nie były już tak oczywiste."
W odcinku pojawiają się pomarańcze, a ten przepis jest najlepszym jaki tylko miałam okazję przygotować, na wytrawne danie z pomarańczami. Orientalna nuta przypraw, kolor pomarańczy i kurkumy wspaniale kontrastujący z czernią oliwek. Polecam. Danie zaskakuje.
W odcinku pojawiają się pomarańcze, a ten przepis jest najlepszym jaki tylko miałam okazję przygotować, na wytrawne danie z pomarańczami. Orientalna nuta przypraw, kolor pomarańczy i kurkumy wspaniale kontrastujący z czernią oliwek. Polecam. Danie zaskakuje.
składniki (składniki na 3 porcje)
- 3 udka z kurczaka (wraz z podudziami)
- około 15 sztuk czarnych drylowanych oliwek,
- 150 ml soku pomarańczowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 pomarańcze,
- sól i pieprz,
- olila lub olej roślinny do smażenia
Pałki nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy. Obierami i kroimy w prastry pomarańcze. Sok mieszany z kurkumą i doprawiamy solą do smaku.
Obsmażamy na oliwie pałki, tak by dobrze się zarumieniły. Dajemy im odpocząć i na tej samej patelni dusimy cebulę i czosnek drobno pokrojone. Dodajemy na ostatnie 5 minut oliwki i plastry pomarańczy.
Zalewamy sokiem. Dusimy około 10 min. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pałki, Zalewamy sokiem z owocami i oliwkami.
Umieszczamy w piekarniku na 30 minut, w temp. 180 stopni, lub do momentu w krótym kurczak będzie dobry. Podajemy z ryżem.
Smacznego. Pa.
13 komentarzy:
To musi być pyszne!!! uwielbiam kurczaka w połączeniu z pomarańczami.
Widzę, że dziś obie mamy mocno pomarańczowe propozycje obiadowe :)
Kurczak zapowiada się super!
Pozdrawiam :)
Jaaaaa! Wypas! W któryś weekend to zrobię! :]
Owoce w połączeniu z mięsem jak najbardziej lubię.Ten kurczak bardzo by mi smakował.
Pozdrowienia!
Wypas, wypas!! Uwielbiam połączenie cytrusów z drobiem! Miodzio!
to ja się wpraszam na obiad :D
Mnie bym bardzo smakował, ale nie wiem co z resztą rodziny...
Aniu, takie połączenie smaków to zdecydowanie moje klimaty! zapowiada się niezwykle apetycznie!
Zarówno opowiadanie jak i kurczak niezmiernie mi się podobają! Czekam z niecierpliwością na kolejny odcinek :)
Lubię takie połączenia:) Bardzo smakowicie brzmi:)
uwielbiam takie dania;)
Ostatnio wcinałam indyka z suszonymi morelami, smakowało, więc jestem bardzo na TAK :D
Czuję, że marokański kurczak by mi zasmakował :) Poproszę jednak porcję bez oliwek.
Prześlij komentarz