czwartek, 17 listopada 2011

schab w cydrze i musztardzie


Butelkę cydru kupiliśmy na poznańskim festiwalu smaku, o który pewnie jeszcze wspomnę. Niestety jak z niektórymi produktami zakupionymi na takich imprezach, bywa różnie. Pasta paprykowa była tak słona, że należałoby z nią wrócić do sprzedawcy, na szczęście moja Mama nie soląc (chyba) mięsa, w jakiś magiczny sposób zużyła ją do gulaszy i innych indyczych szaleństw. Z kolei cydr do picia się nie nadawał (opinia współlokatora, ja nie piję tego typu wyskokówek), więc wykorzystałam go do gotowania. Wiem, że nawet do podlewania mięsa należy używać dobrych gatunków alkoholi, ale bez przesady... Czopsy z przepisu Nigelli były zadowolone, my zresztą też. Polecam, bo to wspaniałe danie i miła alternatywa dla panierowanych schabowych.

przepis pochodzi z książki 'Nigella Express'

składniki

- 2 kotlety schabowe bez kości,
- 2 łyżeczki oleju czosnkowego (u mnie rzepakowy i ząbek czosnku)
- 125 ml cydru,
- łyżeczka pełnoziarnistej musztardy (tym razem M&S)
- 75 ml śmietanki 18%

kotlety mocno nakłuj widelcem, lub jak radzi Nigella lekko rozbij przez folię spożywczą. Rozgrzej olej i usmaż kotlety po 5 minut z każdej strony. Przełóż na talerz. Na patelnie wlej cydr, połącz z tłuszczem i gotuj około minutę. Następnie dodaj musztardę i śmietanę. Gotuj chwile i dorzuć mięso. Podawaj z duszonymi ziemniakami, gnocchi, chlebem.


Smacznego. Pa

9 komentarzy:

shy pisze...

wygląda przesmacznie ;)

Schokolade pisze...

mniam...:)

mollisia pisze...

Pięknie wygląda! myślę, że i ja cydru użyłabym raczej w podobny sposób, co Ty, a nie do picia ;P

Maggie pisze...

Potwierdzam: to jeden ze smaczniejszych przepisow Nigelli (swoja droga, u mnie tez dzis ta sama pani i ta sama ksiazka). A cydr lubie bardzo, choc nie kazdy smakuje mi rownie mocno.

Anonimowy pisze...

ooo, Bruce Willis XD pozdro500

Anonimowy pisze...

How do you play Barcelona in this year?

Aurora pisze...

Na wilczy głód :D

Kasia pisze...

muszę wypróbować, ponieważ lubię przepisy Nigelli! Informuję również, że Ania została wyróżniona :P zapraszam do zabawy: Wyróżnienie - You'r Blog Is Great - klik

Pozdrowienia!

burczymiwbrzuchu pisze...

Świetny przepis, podoba mi się połączenie cydru z musztardą, szkoda tylko, że ciężko go dostać, widziałam tylko w większych marketach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...