poniedziałek, 14 maja 2012

kacze udka w sosie rabarbarowym

Akcja opróżniania zamrażarki trwa. Jakiś czas temu kupiłam kacze udka z myślą o apetycznym, gęstym stir-fry, albo confit. Na chińszczyznę jednak nie mieliśmy ochoty, a pieczenie mięsa w przeogromnych ilościach tłuszczu nie przemawiało do mnie ani troszkę. Dlatego może szukając nowych rozwiązań, wczoraj w mojej głowie pojawił się inny pomysł na ich przyrządzenie. Po drożdżówce z rabarbarem śladu już prawie nie ma, ale została mi miseczka owocu zasypanego niewielką ilością cukru. A skoro kaczka lubi się z jabłkami, dlaczego nie miałaby polubić się z kwaskowym rabarbarem? Smak jak dla mnie idealny, tylko sos na pierwszy rzut oka nie zdradza po sobie czym jest podbity, bo soki z mięsa i przyprawy powodują, że jest po prostu średnio ciemnym, pieczeniowym brązem. Jednak aromat i smak mówią już absolutnie wszystko. Bierzcie i jedzcie, na prawdę warto.

składniki (na 2 porcje obiadowe)

- 2 kacze udka,
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- kilka kostek rabarbaru + sok powstały po zasypaniu ich 3 łyżeczkami cukru,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 ziarenek czarnego pieprzu,
- szczypta majeranku,
- łyżka ostu balsamicznego,
- sól,
- łyżeczka mąki

Udka myjemy i marynujemy w 1/2 szklance wody plus czosnek (zgnieciony pięścią nie obierany), pieprz, ocet, majeranek, sól i część soku rabarbarowego i owoce. Wkładamy do lodówki na 3h.

Osączamy udka z marynaty, Układamy wraz z czosnkiem i owocami w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 190 stopniach. Po 1h dokładamy pokrojone i dobrze wypłukane ze skrobi ziemniaczki. Pieczemy jeszcze 25 minut, aż ziemniaczki będą zarumienione.

Zlewamy soki, zagotowujemy dodając resztę soku z rabarbaru, zagęszczamy.

Smacznego, Pa.

8 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Ha! Kaczka i rabarbar? Brzmi smakowicie!

Aurora pisze...

Oooo ale wypas :D

Hania-Kasia pisze...

Ciekawe połączenie składników. Myślę, że smakowałoby mi takie danie.

aga pisze...

rabarbar bardzo lubie, a w takim polaczeniu z kaczka to musi byc fantastyczne danie)

Maggie pisze...

Intrygujace! Skoro kaczka dobrze sie komponuje z jablkami czy pomaranczami, to czemu nie z rabarbarem :)

Ola pisze...

ciekawe połączenie-kiedyś trzeba będzie wypróbować:)


życie & podróże
gotowanie

Patrycja Reszko pisze...

Świetne połączenie!

Anonimowy pisze...

Świetne połączenie, zdecydowanie wypróbuje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...