Deser leciutki jak obłoczek, bez kalorycznej śmietany ani ciasteczek. Właściwie przepis powinien dotyczyć musu, a jogurt stanowić jedynie dodatek do przepisu, jednak to on właśnie jest bazą dzisiejszego deseru. Wybierzcie swój ulubiony jogurt naturalny i cieszcie się jego połączeniem ze świeżymi owocami. To z pewnością bardzo zdrowa, świadoma zamiana oferowanych w sklepach jogurtów owocowych. Bez soku z robaczków czy dyni udającej morele, bo i o takich hitach słyszałam. Truskawki i rabarbar nie za długo pocieszą nasze oczy i kubki smakowe, dlatego do dzieła! Bierzmy i jedzmy. Ten deser polecam szczególnie, gdy po pieczeniu drożdżówki, przypadkiem zostanie nam trochę rabarbaru. To doskonały sposób by go wykorzystać.
Razem ze mną, rabarbarowe desery przygotowali w dniu dzisiejszym Gin, Panna Malwinna, Siankoo, Wojciech, Mirabelka, Lejdi, Siaska, Dobromila i Maggie. Zapraszam na ich blogi w poczukiwaniu innych rabarbarowych inspiracji.
składniki (na około 4 porcje musu)
- 2 'laski' rabarbaru,
- 2 szklanki truskawek,
- 1 owoc mango,
- ulubiony jogurt naturalny - na 4 porcje użyłam 2 duże kubki 500 gramowe)
- ewentualnie cukier do smaku
Rabarbar obieramy, tniemy na małe kawałki i zasypujemy niewielką ilością cukru (2 łyżeczki). W międzyczasie odkrawamy z owocu mango grube plastry, nacinając w kratkę od strony miąższu i wycinamy jak najbliżej skórki żółty miąższ owocu. Truskawki pozbawiamy szypułek i płuczemy. Rabarbar wstawiamy do rondelka na mały ogień i czekamy aż zmięknie, około 5 minut. Lekko studzimy i razem z reszta owoców dokładnie miksujemy blenderem. Próbujemy, dodajemy ewentualnie troszkę cukru i podajemy razem z ulubionym jogurtem naturalnym.
Smacznego. Pa.
4 komentarze:
Andziu, uwielbiam takie deserki :) do jogurtu troszkę miodu, schłodzenie w lodówce i pyszny, letni deser gotowy :)
Latem to dla mnie najprzyjemniejsze jedzenie ! Juz niedługo bedę robic ze swoich owoców :)
Faktycznie lekki i zdrowy - no i na pewno pyszny!
Taki delikatny i leciutki - idealny na lato :)
Prześlij komentarz