czwartek, 14 kwietnia 2011

muffiny z jabłkiem i krówką


Udało mi się w końcu spełnić ankietowe prośby. Moim faworytem również były babeczki z jabłkami i krówką, więc piekłam je z jeszcze większą radością. Muszę przyznać, że są to małe potwory. Wystraszyły mnie nie na żarty. Po upieczeniu, gdy rozkroiłam jedną z nich, byłam pewna że nie wyszły. A to ta skubana kówka! Muffinki muszą być zupełnie wystudzone, by nie sprawiały wrażenia zakalca. Ciągutka robi się jeląca podczas pieczenia, dzięki czemu daje babeczkom niesłychanej wilgotności. Jednak trzeba poczekać, najlepiej do kolejnego dnia, by cukierki zmieniły konsystencję z ciekłej na stałą.

Na marginesie, chciałam wspomnieć, że pozostałe dwa przepisy również pojawią się na blogu. W końcu jak to ujął Smaczny Domek, muffiny stają się naszym ciastkiem narodowym. I bardzo dobrze! Są na tyle małe by nie zjeść zbyt wiele, ale na tyle spore, by po zjedzeniu jednej nie sięgać od razu po kolejną. Najlepsze na wypad do lasu, na piknik. Czasem podrzucam jedną do lanczboksu OMC, i wiem, że pijąc kawę w przerwie myśli o mnie i o moim brudnym od mąki policzku. Podsumowując - God save the muffin !!! (i przepisy na szklanki)

składniki suche

- 1,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pokrojone w kosteczkę około 7 krówek,
- jabłko pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach

skłądniki mokre

- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka 3,2% (niepełna),
- 3 łyżki oleju roślinnego
- masło do wysmarowania formy


składniki suche wymieszać w misce, składniki mokre w drugiej. Połączyć niedbale, nie mieszając zbyt długo. Do mieszania najlepiej użyć widelca. Blachę na muffiny wysmarować masłem, wyłożyć lotkami (tak się nazywają??) i wypełnić masą do 2/3 wysokości. Piec w gorącym piekarniku (160 stopni) przez mniej więcej 35 minut, bądź do upieczenia po prostu.

Smacznego. Pa.

10 komentarzy:

kulinarne-smaki pisze...

To ja poproszę jedną na poprawę humoru :)

kasiaaaa24 pisze...

Pysznie wyglądają :) Ale dawno nie piekłam muffinek...
Pozdrawiam :)

zauberi pisze...

mniam takie muffinki :)

Kaś pisze...

z krówkami? to muszę spróbować!

smacznydom pisze...

wow! cytujesz mnie ego mi urosło:)..:) )))) haha:D

Magda pisze...

Muffinki to mini przyjemność, która każe na siebie czekać... ja też kiedyś o mało nie wpadłam w rozpacz probując je zaraz po ich upieczeniu ;)

Panna Malwinna pisze...

z krówkami nie robiłam- ale one muszą być pyszne!

kasia1977 pisze...

Bardzo mi sie podobaja! Krowki kocham i wszystko, co z nimi zwiazane! :)

Anonimowy pisze...

mam pytanko ten przepis to na ile muffinek??

vanilla pisze...

wyszlo mi 9 muffinek, ale troszke ciasta jeszcze zostalo. Wszystko zalezy od wielkosci jablka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...