W podstawowej wersji ten deser jest tartą. Po prostu gruszki w tej samej formie, leżą na prześcieradle kruchego ciasta. Postanowiłam jednak z niego zrezygnować, tworząc przy tym deser przede wszystkim owocowy. Jeszcze Wam nie zdradzałam, ale uwielbiam marcepan. Pamiętam, gdy rodzice w ciężkich chwilach podsuwali mi go, by poprawić moje samopoczucie. Wtedy byłam mocno chora. Gdy postanowiłam postawić wszystko na jedną kartę i wprowadziłam się, mama podarowała mi puszkę mówiąc - 'otwórz dopiero na miejscu'... w środku między innymi sentymentalnymi rzeczami które mam do dziś, był mój ulubiony chlebek, w białej i czarnej czekoladzie. Można powiedzieć, że marcepan stanowi w moim życiu taki szczegół, jak dla ludzi z reklamy Merci... Może to troszkę ckliwe porównanie, ale żadne lepsze nie przyszło mi do głowy.
Przepis pochodzi z tej oto książki
Jest fantastyczna, każde danie przedstawione jest w wersji mięsnej i jarskiej, w której pojawiają się tofu, tempeh, parówki sojowe, wodorosty nori, seitan i wiele wiele innych. Dodatkowo przy każdym przepisie znajdziemy tabelkę z oznaczeniami odnośnie przeciwutleniaczy, zawartości wapnia, żelaza, witamin z grupy B. Całość zgrabnie podzielona została na cztery części, dedykowane przepisom na wszystkie pory roku. Od tych lekkich, po pożywne i rozgrzewające. W polskiej wersji językowej, książkę wydała MUZA.
składniki
- 2 dojrzałe gruszki,
- pół chlebka marcepanowego,
- płatki migdałów,
- golden syrup,
- gęsty jogurt naturalny
Gruszki obieramy zachowując ogonki. Kroimy na pół, wydrążając gniazda nasienne. Marcepan kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w powstałych zagłębieniach. Całość polewamy syropem i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 160 stopni, na ostatnie 5 minut włączając opcję grilla. Podajemy z jogurtem.
Smacznego. Pa.
składniki
- 2 dojrzałe gruszki,
- pół chlebka marcepanowego,
- płatki migdałów,
- golden syrup,
- gęsty jogurt naturalny
Gruszki obieramy zachowując ogonki. Kroimy na pół, wydrążając gniazda nasienne. Marcepan kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w powstałych zagłębieniach. Całość polewamy syropem i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 160 stopni, na ostatnie 5 minut włączając opcję grilla. Podajemy z jogurtem.
Smacznego. Pa.
7 komentarzy:
wyglądają bardzo smakowicie
Na chwilę obecną kuszą mnie: Twoje gruszki i odwiedziny u Ciebie...mogłabym wtedy skosztować tych pyszności :). Moja Ty piękna dziewczyno! xx
PS. i zdolna!
co za połączenie!
mam pytanko.Czy chlebek marcepanowy to to samo co po prostu marcepan? prosze mi tu szybko odpowiedziec bo deser jest przepyszny!!
ps. u nas dzisiaj zimno i ciemno. I ta slodkosc..doskonale pasuje na taki wieczor..
pss. oj zdolna, zdolna:)
O rety! Niebo nam nastało :D
piękny
pyszny postsentymentalny deser :)
Prześlij komentarz