środa, 14 września 2011

sałatka ryżowa po węgiersku

Podobno kto zjada sałatki, ten piękny i gładki. Ostatnio dopadł mnie sałatkowy bzik i muszę się nim z Wami podzielić. Na makaronowe jeszcze przyjdzie pora, gdy jesień rozsiądzie się na dobre, same listeczki już mnie nie cieszą, były dobre w lipcu, gdy upały sięgały zenitu. Tą sałatką cieszyliśmy się podczas wspólnych wieczorów ze znajomymi, oraz w pracce. Pożywna, chrupka, z wyraźnymi smakami ementalera i paprykowego salami. Dzięki nawet minimalnemu podduszeniu papryki, ci którym zjedzenie papryki 'przypomina się' jeszcze przez długi czas, mogą ją jeść spokojnie. Przepis pochodzi z Kulinarnych Podróży, z tomu poświęconemu kuchni Węgier. Ponieważ to jedna z moich ulubionych, szukając inspiracji na nowy smak sałatki, sięgnęłam po madziarskie dania jako pierwsze. I bingo! Miałam ochotę na sałatkę z ryżem i oto jest.



moja ulubiona fotografia z tej książki...


składniki

- 150g ryżu długozaiarnistego
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki cebuli pokrojonej w kostkę (u mnie czerwona pokrojona w piórka)
- 300ml bulionu mięsnego (oooo nie! warzywnego!!!)
- sól,
- 1 łyżeczka papryki w proszku,
- czerwona i zeilona papryka (miałam tylko żółtą)
- 100g węgierskiego salami (nie było węgierskie. paprykowe, naszego producenta)
- 100g ementalera,
- 1 strąk pieprzu (to mnie zastanowiło... zmieliłam po prostu sporą ilość)
- 1 pęczek natki (garść wystarczyła, od siebie dodałam koperek)
- 100g kukurydzy z puszki

sos
- 3 łyżki majonezu,
- 100g kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki octu winnego z białego wina (1 łyżka jak dla mnie wystarczyła)
- sól i pieprz

1. Rozgrzej w garnku olej, i podduś cebulę. (pominęłam, lubię chrupką, czerwoną cebulę). Dodaj ryż i lekko podsmaż na Średnim ogniu. Posyp papryką w proszku i zalej bulionem.
2. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia.
3. Salami i ser pokrój na paszeczki. Tak samo papryki. Drobno posiekaj natkę (i koperek), dodaj pieprz. Dodaj kukurydzę i wymieszaj wszystko z ryżem.

Sos: Majonez połącz z ketchupem i śmietaną. Dopraw octem, solą i pieprzem. Wymieszaj z ryżem, (tak by sos był tylko niewielkim dodatkiem i spoiwem sałatki). Odstaw na co najmniej 30 min.

10 komentarzy:

Wiewióra pisze...

Lubię kuchnię węgierską. Ta sałatka bardzo kusi :) i ser, i salami i tyle warzywek. Normalnie na obiad można taką zapodać :)
a zdjęcie pewnie byłoby i moim ulubionym, klimat sam w sobie.

Magda pisze...

Jak kuchnia węgierska to muszę koniecznie wypróbować! Nie wiem dlaczego, ale madziarskie klimaty bardzo mi odpowiadają:D

Monisia pisze...

Lubię takie ryżowe sałatki z warzywami i na ostrrro;)

Smaczny Dom pisze...

Nie lubie salatek typu: sucha zielenina. Lubie z jakims sosem, zaprawa..a tutaj majonez i ketchup..moja droga..kupilas mnie:)

Nemi pisze...

Uwielbiam sałatki, to moja wielka słabość:) Chętnie wypróbuję tą węgierską smakowitość, już z radości zacieram łapki:)

shy pisze...

zarówno sałatka jak i zdjęcie są wspaniałe.. lubię sałatki z ryżem - muszę wypróbować Twoją propozycję ;)

Avelina pisze...

Interesująca propozycja, muszę wypróbować.

amaranthrose pisze...

Uwielbiam sałatki, a twoja wygląda przepysznie:)
pozdrawiam

Kuchareczka pisze...

Bardzo lubię takie ryżowe sałatki, w ogóle ryż na zimno. I to prawda, kto je sałatki, ten piekny, (odmłodniały!) i gładki :)

Amber pisze...

Śliczna i pyszna!
Ach te kolory...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...