środa, 11 kwietnia 2012

risotto a la Parma z rukolą

Jaki znacie szczyt kulinarnego zakręcenia? U mnie jego czubeczek ukazał się wczoraj podczas planowania obiadu. Na forum zapytałam o danie z rukolą, padło kilka na prawdę ciekawych propozycji. Pesto, zupa z dodatkiem łososia, miam! Miałam szalony apetyt na makaron, a smutna rukola powolutku prezentowała się jakby uszło z niej życie. W święta była ściółką pod jajka faszerowane, ale poza tym nie znikała zbyt szybko. Górę wzięły wędliny. Ale wracając do zakręcenia. Gdy zobaczyłam pomidorki koktajlowe, nagle mnie oświeciło - zrobię spaghetti z szynką parmeńską i rukolą! Świetnie... Wykorzystam resztę rukoli i wędliny - tyle że po powrocie do domu drugi błysk - tym razem znacznie jaśniejszy. 'Ty istotko niemądra, toć masz już takie danie na blogu...' A ja się cieszyłam, że jakiąś nowość w głowie ułożyłam. (Nowość dla swojej kuchni rzecz jasna, nie wogóle, bo przecież nie jestem jeszcze tak dobra, by komponować przepisy od nowa...)I co? No cóż. Po rozmowie z moją risottową guru - Obee, doszłam do wniosku, że skoro szpinak pasuje do ryżu, dlaczego rukola miałaby nie pasować? Można? Można! Polecam. Wyraźny, zdecydowany smak równoważy delikatny, maślany smak ryżu. Rewelacja.


Dodatkowo powiem, że całe to danie przygotowałam w 20 minut, czym bije ono na głowę nawet najszybsze dania. Lubię, gdy ryż w risotcie jest w miarę sprężysty a nie miękki, więc może się zdarzyć, że Wasze risotto gotować się będzie kilka minut dłużej. Nadal niewiele. Nie miałam ani wywaru warzywnego ani parmezanu. Jednak nawet z osolonym wrzątkiem i naszym przepysznym Bursztynem risotto wyszło wyśmienicie.


składniki

- porcja ryżu arborio, (na osobą około pół szklanki)
- kilka plastrów szynki parmeńskiej,
- 1 celuba (użyłam ulubionej, czerwonej)
- (zrezygnowałam z czosnku, bo skam rukoli jest już dla mnie tym wyraźnym smakiem w przepisie, jednak możecie spróbować dodatkowo z ząbkiem czosnku)
- około 10 pomidorków koktajlowych podzielonych na ćwiartki,
- duża garść rukoli,
- 2 łyżki masła,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- wywar warzywny do podlewania ryżu - u mnie niestety tylko osolony wrzątek
- ser do potarcia (u mnie Bursztyn)

Na łyżce masła szklimy lekko cebulkę. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski i mocniej podsmażamy. Dodajemy ryż, mieszamy aż ryż wchłonie tłuszcz,podlewamy gorącym wywarem. Mieszamy często, podlewając po łyżce wazowej płynu do uzyskania ulubionej konsystencji ryżu. Dodajemy pomidory i łyżkę masła, przyprawiamy pieprzem. Energicznie mieszamy, by pomidorki się rozgniotły lekko. Na koniec dodajemy rukolę, już przy wyłączonym gazie. Mieszamy ostatni raz, podajemy z serem i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego. Pa.

11 komentarzy:

Maggie pisze...

Ba, pewnie, ze pasuje! Rukola to (obok szpinaku wlasnie ) moja ulubiona zieleninka, wiec takie risotto to ja bardzo chetnie :)

magda k. pisze...

zapisuję do zrobienia :)

shinju pisze...

Super wygląda :) I pewnie super smakuje :) Uwielbiam risotta :)

Justyna Trybuś pisze...

Mmmmm coś dla mnie - roślinożercy:)

pyzus pisze...

Wygląda znakomicie. Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis w niedalekiej przyszłości :)

bucek pisze...

Risottowa guru nie ma teraz wyjścia, musi wykorzystać Twój pomysł w swojej kuchni i poddać ocenie;)

Szana pisze...

nieźle wybrnęłaś z tego dylematu. Ważne że rukola została wykorzystana ;)

alucha pisze...

Zachwyciłam się Twym przepisem! :D Uwielbiam rukolę i pomidorki i szynkę parmeńską ;), a jak ładnie wygląda :)

niebieskie pomarańcze pisze...

No to mnie zainspirowałaś. Jak najbardziej zrobię jeszcze w tym tygodniu :D

niebochce pisze...

risotto z rukolą musi genialnie smakować, jak tylko będę miała ryż arborio znowu w swych zapasach, zastosuję takie połączenie :).

alucha pisze...

Zrobiłam. Coś wspaniałego! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...