sobota, 31 lipca 2010
ciasto karotkowe
Z jednej strony oryginalne, bo składnikiem jest - choć słodkie, to nadal warzywo, z drugiej pospolite, bo to w końcu zwykła marchewka. Jej kolor ma cos w sobie. Jest radosny i energetyczny. Sprawia, że dzień jest pozytywny. Trzeba przyznać, że pomarańczowy kolor marchewki smakuje rewelacyjnie. I w oryginalnej i w pospolitej postaci.
składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka brązowego cukru (jesli zwykly, wtedy cukier poder)
- 2 szklanki drobno tartej marchewki
- 1 szklanka oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka mielonego imbiru
Ubij białka na sztywno. Ze szczyptą soli pójdzie łatwiej :) Cukier utrzyj z żółtkami. Gotową pianę połącz z żółtkami. Teraz stopniowo dodawaj po trosze mąki z przyprawami i oleju. Gdy składniki połączą się, dorzuć marchewkę i delikatnie wymieszaj. Ciesto umiesć w formie wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Upiecz w temperaturze 180C, przez około 45 minut. Ciato najlepiej smakuje z lukrem lub serkiem waniliowym. Lukier uda się najlepiej, gdy cukier puder zmiksujesz z białkiem :) Szybki, łatwy w wykonaniu smakołyk do kawy. Smacznego. Pa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Aniu ;zrobione , będę do niego powracać.k
bardzo się cieszę :))))))))
Prześlij komentarz