środa, 28 lipca 2010
marynowana wieprzowina z noodlami
Powracam do kuchni azjatyckiej. Tym razem inna odsłona 'chińczyka'. Danie z wieprzowiną w ciemnej marynacie. Muszę przyznać, że z noodlami smakuje najlepiej. Pierwszy raz jadłam podobne danie w 'Noodles Times'. I choć w moim wykonaniu danie 'smierdzi' europą na odległosć, to nadal jest bardziej azjatyckie niż potrawy dostępne w niektórych barach o 'podobno azjatyckim' profilu. Więc gotujcie, będziecie z siebie dumni. Bo jakżeby inaczej ;)
składniki
- 40 dkg schabu
- parę pieczarek
- 1 czerwona papryka
- dymka
- mini kukurydze w zalewie
- suszone noodle
marynata
- sos sojowy
- 2 ząbki czosnku
- olej sezamowy
- łyżeczka cukru
- przyprawa 5 smaków
Do przygotowanej marynaty wrzuć pokrojony w cienkie plasterki schab. Odstaw na godzinę do lodówki. Usmaż mięso na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni i odstaw do wystygnięcia. Następnie dolej oleju i wrzuć paprykę i pieczarki - to jak pokroisz warzywa zależy tylko od Ciebie :) Ja wybralam paseczki. Gdy warzywa się zeszklą, dodaj dymkę i kukurydzę. Połącz z mięsem i zalej resztą marynaty zachartowanej odrobiną wody i mąki kukurydzianej. Gdy sos zgęstnieje, dorzuć ugotowane wg przpisu noodle i posmaż jeszcze chwilę. Podawaj od razu. Smacznego. Pa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
no, dajesz radę Fistaszku, podziwiać :D
ale bym sobie zjadła :)
Witam Serdecznie,
Bardzo ciekawy przepis. Chciałbym się dowiedzieć czy byłaby Pani zainteresowana, abyśmy dodali przepis na naszą stronę z przepisami kuchni orientalnej?(www.PrzepisyChinskie.pl)
Jeśli tak proszę o wiadomość na adres e-mail : pro_orient@o2.pl
W mailu proszę o podanie przepisu oraz nazwy Pani bloga.
Dodając na nasz serwis oczywiście zaznaczymy, że pochodzi z Pani bloga.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Prześlij komentarz