wtorek, 3 stycznia 2012

jabłka pod kruszonką Rachel Allen

Styczeń nie styczniowy, ale i tak mamy idealny czas na ciepłe desery. Dla mnie, ten okazał się tym lepszy, bo nie wychodzę z domu. W kolorowej głębokiej misie czerwieniły się jabłka kupione po świętach, masło, mąka, cukier, cynamon i owsianka bywają w domu zazwyczaj. Zazwyczaj, bo jeśli zdarzy się, że ich nie ma, wtedy trzeba wyjść z domu. No ale dziś mnie ten problem nie dotyczy! Mam masę innych, dlatego Apple Crumble z książki Bake Rachel Allen nie dość, że poprawił mi humor, to rozgrzał mnie i przeziębienie mniej mi dokuczało.

Polecam ten deser wszystkim tym, którzy jako postanowienie noworoczne obrali sobie ograniczenie słodyczy. Jabłka są pysznie słodkie, rozpadające się, a mąki i cukru jest na prawdę niewiele. Tyle tylko, by całość mogła zyskać miano łakoci - uwielbiam to słowo :) sama Rachel mówi




'dodatek owsianki do starego dobrego
crumble daje wspaniały orzechowy
posmak, i chrupkość'




Książki Rachell dostałam na Gwiazdkę. Uwielbiam ją, za to co tworzy i za to, że nosi basici i trampki - tak jak ja. Książki podobają mi się niezmiernie, tak samo jak Jamie i ksiażka z jego 30 minutowymi wyczynami. Dziękuję moim Gwiazdorkom, cieszę się, że tak dobrze rozumieją moją kulinarną zajawkę. W tym roku ani mi się śniło zaglądać na niechcianeprezenty.pl!!!


skladniki

- 3-4 duże jabłka dedykowane gotowaniu,
- 1 łyżka wody,
- 2-3 łyżki cukru,
- bita śmietana lub lody waniliowe do podania (ominęłam, mój deser miał być lekki i ciepły)

na kruszonkę

- 150g zwykłej mąki,
- 1 łyżeczka cynamonu (dodałam również do jabłek),
- 75g chłodnego masła,
- 25g płatków owsianych,
- 75g ciemnego cukru

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obrane, pokrojone w kostkę jabłka umieść z garnku, dodaj wodę i cukier. Mieszając podduś, aż jabłka zmiękną. Ewentualnie dodaj cukier (ja w tym momencie dodałam też szczypte cynamonu). Przenieś do naczynia żaroodpornego.

Następnie przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cynamonem, w dużej misce, dodaj masło i palcami wyrób w delikatne okruszki. Dodaj cukier i owsiankę, nie wyrabiaj zbyt długo, bo wtedy kruszonka nie będzie chrupka.

Oprósz jabłka kruszonką, piecz około 15 minut (kilka małych kokilek) lub 30-45 minut (dla jednej dużej zapiekanki).

Smacznego. Pa.

22 komentarze:

shinju pisze...

Chętnie bym się przyłączyła do zajadania takich jabłek :)

Kinga pisze...

Wspaniałe! Uwielbiam crumble i te jabłkowe spośród innych deserów najbardziej. za każdym razem szaleję z kruszonka i coś dodaję innego np. płatki migdałowe, lub kruszonym marcepan i płatki owsiane tez były! Przyznaję, ze pycha!

Aleksandra Rybinska pisze...

Wygląda doskonale :). Comfort food w prawdziwym tego słowa znaczeniu :).

Dominika pisze...

mmmm cudowne! Zostało mi w domu tylko jedno jabłko, więc dzisiaj nie zrobię, ale może jutro, kto wie :-) O tej książce jeszcze nie słyszałam, ale chętnie się czegoś dowiem. A 30 minut Jamiego dostałam na urodziny i niezmiernie się cieszę :----)

Pauka pisze...

Świetny deser!
Moja siostra robiła go ostatnio i do jabłek dodała chilli.

Gorący deser z chilli plus bita śmietana - piorunujący efekt! ;)

Maggie pisze...

Wprawdzie nie nosze trampek, ale za Rachel Allen przepadam :) A zima (nawet niezimowa) nie ma lepszych deserow niz crumbles.

slyvvia pisze...

Wczoraj pierwszy raz spróbowałam owoców z kruszonką i od razu się zakochałam. Takie jabłuszka muszą świetnie smakować :)

Paulina Podgórska pisze...

dokładnie ! Smaki podstawówki ^^ To była jedyna formą, w postaci której zjadałam żółty ser będąc dzieckiem ;D xdd

pozdrawiam ;-*

Paulina Podgórska pisze...

Zapewniam, że nie tylko wygląda ^^

kulinarne-smaki pisze...

właśnie tego mi teraz trzeba

Sue pisze...

Robiłam latem.. jeju, przypomniał mi się ten smak!

Amber pisze...

Pyszna kruszonka!
Mogę je jeść niezależnie od pory roku.
Książki R.Allen też bardzo lubię.
Zdrowiej szybko!

Nemi pisze...

O, jeszcze na taki deser się nie skusiłam, jakoś zawsze o nim zapominam:( Podoba mi się obrazek z napisem: "I love days when my only problem is tea or coffe" - uśmiałam się:)

Aurora pisze...

Oczywiście, że spróbuję ! :D

Magda Baran pisze...

Bardzo dobry początek nowego, słodkiego roku ;) odgapię, bo czuję, że warto ;) pozdrowienia :)

Monika pisze...

Taki deser to ja poproszę;)i to z chęcią!świetny na pierwsze dni nowego roku!
Pozdrawiam!

Shyfull pisze...

lubię jej przepisy, przynajmniej te z telewizyjnego show ;)
jabłka pod kruszonka to także zdecydowanie moje smaki ;]

Kasinka pisze...

Rewelacyjny ten deserek:)i dobrze, że mało słodki lubię wytrawne desery

Kasia_S pisze...

Uwielbiam jabłkowe crumble! Chyba znowu się skuszę bo dawno ich nie robiłam, tym razem wykorzystując ten przepis:)

Anonimowy pisze...

napewno muszę zrobić,pychota;D!

www.madallens.blogspot.com

Dusia pisze...

O jakie pyszne! Dzisiaj kupiłam dwie kokilki, będzie co testować:)

Waniliowa Chmurka pisze...

Rachel lubię (chyba najbardziej oglądać;)
ps: pysznie ci to wyszło!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...