Bywa, że obiad mi się uda. Ale żebym była aż tak zadowolona z efektu? No to się zdarza zdecydowanie rzadziej. Niby tylko drób, zwykluteńki kurczak, ale smakowało rewelacyjnie. Cała gama warzywnych smaków nadała mu niezwykłego aromatu i smaku, a ocet balsamiczny przegryzł wszystkie smaki. Pewnie, gdybym jeszcze miała świeże zioła w zasięgu ręki... no ale nie miałam, zostały w Poznaniuniu. Trudno, choć przyznaję i bez nich danie było niemalże świąteczne, przypomniały nam się brytyjskie sunday roasty. Blaszka do pieczenia puddingów też już wyjechała, tak więc całość uzupełniały ziemniaczki, wymieszane z resztą warzyw. Obiad zrobił się sam, a ja zajęłam się dawno odkładanymi sprawami. Danie polecam, głównie z uwagi na dostępność nadal młodych warzyw korzeniowych, w tym buraków, które nadają całości pięknego rubinowego koloru, szczególnie marchewka dobrze wygląda taka odmieniona.
Na zdjęciu kurczak mniej więcej w środku pieczenia, przed dodaniem cebuli i czosnku. Przypadkowo skasowałam zdjęcia gotowego dania. Tragedia...
składniki
- 8 pałek kurczaka,
- 2 marchewki,
- 4 młode ziemniaki,
- 5 malutkich buraczków,
- 1 czerwona cebula,
- pół główki czosnku,
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy,
- ocet balsamiczny
Pałki myjemy, osuszamy, przyprawiamy i zalewamy olejem i octem. Około 4 łyżki każdego płynu. Warzywa kroimy i rękoma mieszamy z kurczakiem. Równomiernie rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy 45 minut. Początkowo temperatura powinna wynosić 180 stopni, później 160. Po 45 minutach dokładamy piórka cebuli i czosnek w łupinkach. Pieczemy dodatkowo 15 minut. Mieszamy przed podaniem.
Smacznego. Pa.
9 komentarzy:
proste i przyjemne!
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Nie ma bata, lecę na obiad :D
bardzo lubię takie pieczone kuraki :)
bardzo fajny pomysł
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
jesiennie się zrobiło:)))) mniam, mniam:)))
mniam, świetny kurczaczek, danie na 5+
O, wieki nie jadłam, a to niby tak banalne danie. Narobiłaś mi apetytu... :)
Banalne? Moze, ale za to pyszne! To taki niedzielny comfort food :)
MUSZĘ to zrobić!
Prześlij komentarz