wtorek, 7 września 2010

wątróbka z jabłkami


Uwielbiam drobiową wątróbkę. Zaraz za nią jagnięcą, a wieprzową, hm.... co tu kryć, robię gdy mężczyzna prosi. Ten przepis mam od mojej mamy, zawsze tak podawała - z jabłkami i cebulą. Magicznym składnikiem tego dania jest majeranek. Na codzień z ziemniakami, z pieczonym jabłkiem na specjalne okazje.Pomysł z jablkiem zaczerpnęłam z książki. Ładnie wygląda i dobrze smakuje. Zapach wędzonki niesamowicie podkresla smak jabłek. Zachęcam. Mam nadzieję, że lubicie wątróbkę, bo mam w zanadrzu jeszcze jeden przepis. Ale to za jakis czas.

składniki

- 500g wątróbki drobiowej,
- 2 cebule,
- 2 jabłka (plus jabłka do faszerowania)
- pare plastrów wędzonej szynki,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- oliwa do smażenia
- mąka

Na rozgrzanej oliwie usmażyłam obtoczone w mące wątróbki. Gdy się zarumieniły osączyłam je na talerz, a na tej samej oliwie usmażyłam jabłka i cebulę pokrojone w piórka. Gdy zmiękły dodałam soli i pieprzu, oraz podlałam wodą, by chwile je pogotować. W międzyczasie nafaszerowałam jabłka pokrojoną szynką, posmarowałam oliwą i wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Wątróbkę połączyłam z jabłkami i dodałam dużą lyżkę majeranku. Smacznego. Pa.

1 komentarz:

editt pisze...

Ach, ta Twoja mama....nie dość ,że wielka mądrość życiowa, skarbnica wiedzy zawodowej,to jeszcze kulinarnie mało kto jest jej w stanie dorównać. Skarb taka mama. Wątróbkę też zawsze robiłam z cebulką i jabłkami. I też nauczyła mnie tego moja mama....... :* ....lubie ten blog.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...