poniedziałek, 20 czerwca 2011

'Iqbal' ziemniaki w chili i kurkumie


Przepis Gordona Ramsaya, z jego świątecznego cyklu. Wspaniały, pasuje do curry jak i do naszych rodzimych dań, mięs i sosów. Sprawia, że drży we mnie pewna hindusko nastrojona nuta. Zapach kurkury z piekarnika tak bardzo różni się od tego który czujemy podczas gotowania. Tak bardzo jak różni się Pakistan ze spotów reklamowych od tego brutalnie rzeczywistego. Nasłuchałam się, oj nasłuchałam... Dodatkowo po lekturze 'Iqubal'a' poczułam się jakbym bez słów mogła dotknąć koleżankę za rękę i oczyma powiedzieć 'tak, rozumiem'. Prawda jest taka, że nigdy tam nie byłam, i tylko filmy dokumentalne i książki pomogły mi zrozumieć to wszystko, co koleżanka z pracy chciała mi opowiedzieć. Być może nie zrozumiem nigdy, tak jak amerykanie nie pojmą życia za 'żelazną kurtyną'.

Książka Francesco D'Adamo jest wspaniała. Prawidziwa historia opowiada o życiu zmuszonego do pracy 12 letniego Iqbal'a. O tym, że jako jedyny znalazł w sobie tyle siły, by powiedzieć NIE bezlitosnemu wyzyskowi młodocianych. Dzięki niemu o problemie Pakistanu usłyszała Europa, a sam Iqbal został zaproszony do Szwajcarii by opowiedzieć o tym, jakie życie mają pakistańskie dzieci. Co jednak stanie się w Pakistanie gdy chłopiec wróci do domu? Nie zdradzę zakończenia, myślę, że warto przeczytać. Polecam.




składniki

- kilka ziemniaków średniej wielkości (w zależności na ile osób),
- łyżeczka kurkumy,
- 1/4 łyżeczki pieprzu Cayen,
- 1/4 chili w płatkach,
- 1 nłżeczka soli,
- 3 łyżki oleju roślinnego

Ziemniaki obieramy i kroimy na pół lub w łódeczki. Długo płuczemy, by pozbyć się skrobi i sprawić, że będą chrupiące z wierzchu. Wywypujemy na blachę, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Mieszamy (uwaga na ręce) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180) i pieczemy około 45 minut.

Smacznego. Pa.

18 komentarzy:

Maggie pisze...

Zachecilas mnie do przeczytania "Iqbala" - jesli znajde, na pewno po niego siegne. A ziemniai musialy smakowac (i pachniec) rewelacyjnie!

Wiewióra pisze...

Zaintrygowałaś mnie :) tego typu ziemniaczki uwielbiam a tematyka indyjsko pakistańska książki mnie zainteresowała.

shinju pisze...

Chciałam zrobić w piątek, ale postanowiłam poczekać na Twoją publikację. Wyglądają bardzo apetycznie :)

Amber pisze...

Pyszne ziemniaczki!
Tak przyprawione muszą świetnie smakować.
Książka zapowiada się ciekawie...

Escapade Gourmande pisze...

Pyszne, złociste ziemniaczki! Do tej pory kurkumą barwiłam ryż, może teraz czas na zmianę? :)

Magda pisze...

nie mam weny by napisać cuś bardziej błyskotliwego, aniżeli tradycyjny zachwyt..
Achhhhh, ochhhhh, ziemniaczki, achhhh, ochhhhh z chilli i kurkumą, achhhhh, ochhhhh Gordon :D

goh. pisze...

smakowałyby mi takie pieczone ziemniaczki:)

aga pisze...

ale super wygladaja, mega pysznie:)

kuchennefascynacje pisze...

Cudownie wyglądają aż chce się wsadzić rękę w monitor i wyciągnąć na spróbowanie chociaż :)

Avelina pisze...

Lubię kuchnię hinduską, spróbuję zrobić, gdyż bardzo ciekawi mnie smak.

Arvén pisze...

Zdjęcie jest niesamowite. Dzisiaj szukałam rano przepisu na ziemniaki do mięsa - ale Twojej publikacji jeszcze nie było. Teraz moje młode saute z koperkiem mają się nijak do tego chrupiącego cuda ;-)

Anonimowy pisze...

zachęciłaś mnie i przyznam że smakowały przepysznie a aromatyczny zapach przepełnił mieszkanko.kasiab

Szana pisze...

cudne połączenie przypraw!

Paula pisze...

uwielbiam takie ziemniaczane wariacje :)

sandrula pisze...

ale ziemniaczki! wydaje mi się , że zdrowszy zamiennik frytek z nich :) ach i ostatnio zrobiłam paelle z przepisu titli nihaan :D cudooooooooowna :D nie zdążyłam zrobić zdjęć bo znikła! :D

asieja pisze...

lubię znajdowac książkowe ciekawostki..
a ziemniaczki są super.

Kasia pisze...

ciekawe podanie ziemniaków... generalnie za nimi nie przepadam i nie przyrządzam, ale w tej wersji bardzo chętnie bym zjadła :) muszę zapytać u nas w biblio, czy mają tę książkę ;)

kulinarne-smaki pisze...

uwielbiam łódeczki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...