

składniki na słodką tartę
(z książki Gordon Ramsay 'Szef po godzinach')
- 125 g masła w temp. pokojowej,
- 1 duże jajko,
- 90g cukru,
- 250g mąki
- ewentualnie łyżka zimnej wody.
Mało ucieramy z cukrem. Gdy zbieleje dodajemy jajko i ucieramy kolejne 30s. Dodajemy prezesianą mąkę i wyrabiamy. (polecam do wykonania ciasta użyc robota). Jeśli ciasto będzie zbyt cuche dodać zimnej wody. Spłaszczyć w formę dysku i owinięte folią na conajmniej godzinę umieścić w lodówce.

Tartę rozwałkowałam, umieściłam w wysmarowanej blasze, wyłożyłam papierem (śniadaniowym, sprawdziłm się) i wysypałam groch. Piekłam w temp. 170 stopni przez 20 min, następnie zdjęłam groch i piekłam jeszcze 10 minut, by tarta się zrumieniła.
składniki na masę
- 2 łyżki ulubionego dżemu,
- śmietana tortowa 36%,
- mały serek mascarpone,
- 4 łyżki cukru (niech żyje mój słoik z wanilią)
- poziomki lub inne owoce
Do ubitej śmietany z cukrem dodałam delikatnie mieszając mascarpone. Tartę posmarowałam dżemem, następnie śmietaną z serem i posypałam owocami.
Smacznego. Pa.
13 komentarzy:
Uwielbiam takie letnie tarty! I tez lapie sie na mysleniu, ze lato przeciez zaraz minie...
super tarta - poziomki i mascarpone (ps. przeczytałam na mikserze: faktycznie dziwne że nie widać tego postu na google czytniku...)
Przepadam za poziomkami. Z rozkoszą spałaszowałabym kawałek Twojej tarty!
Rewelacyjna :)
dobra tarta na poczatek lata ;)
Już czuję ten cudny zapach poziomek w miłym towarzystwie mascarpone.
wspaniała! z takim nadzieniem jest idealna!
Lato już jest i lepiej nie martwić się na zapas, ale cieszyć każdym promieniem słońca... i smakować tartę i inne pyszności :)
@ SHY zawszewarto :) mowie tak zawsze w momencie gdy nowa ksiazka pojawi sie na rynku, obiecujac sobie ,ze to juz ostatnia jaka kupuje ;) W sumie net jest pelen przepsow, a miejsce na polkach sie nie rozciagnie....
ale u Ciebie ruch:)
ps. ksiaki zawsze warto kupowac:) oj warto:)
uwielbiam poziomki,a Twoja tarta z nimi...istna poezja;),pozdrawiam
Wygląda genialnie! Mascarpone, tarta, poziomki...mniam :)
Z poziomkami to już zupełny odlot!
Prześlij komentarz