Już jutro lato. Chwytam każdy promień słońca. Jednak gdzieś w potylicy już czai się strach, że ta letnia pora będzie zbyt krótka. Ostatnie zimy trwały tak długo i były tak mroźne, że codziennie powtarzam sobie 'ledwo stopniał śnieg'. Tylu poziomek co wczoraj nie widziałam jeszcze nigdy. Pojechaliśmy do lasu, by sprawdzić czy po deszczach pojawiły się moje ukochane kurki. Nie pojawiły się, jednak żebyśmy nie wracali do domu smutni, dostaliśmy w prezencie od przesympatycznej leśnej polany całą masę poziomek.Wystarczyło by podzielić się z bliskimi. Do głowy wpadła mi słodka tarta, taka w której piecze się tylko ciasto, koronę, która będzie nosić minimalną warstwę dżemu, śmietanę i owoce leśne. Prosta, świeża, najlepsza. W sam raz, by poczuć lato w powietrzu...
składniki na słodką tartę
(z książki Gordon Ramsay 'Szef po godzinach')
- 125 g masła w temp. pokojowej,
- 1 duże jajko,
- 90g cukru,
- 250g mąki
- ewentualnie łyżka zimnej wody.
Mało ucieramy z cukrem. Gdy zbieleje dodajemy jajko i ucieramy kolejne 30s. Dodajemy prezesianą mąkę i wyrabiamy. (polecam do wykonania ciasta użyc robota). Jeśli ciasto będzie zbyt cuche dodać zimnej wody. Spłaszczyć w formę dysku i owinięte folią na conajmniej godzinę umieścić w lodówce.
Tartę rozwałkowałam, umieściłam w wysmarowanej blasze, wyłożyłam papierem (śniadaniowym, sprawdziłm się) i wysypałam groch. Piekłam w temp. 170 stopni przez 20 min, następnie zdjęłam groch i piekłam jeszcze 10 minut, by tarta się zrumieniła.
składniki na masę
- 2 łyżki ulubionego dżemu,
- śmietana tortowa 36%,
- mały serek mascarpone,
- 4 łyżki cukru (niech żyje mój słoik z wanilią)
- poziomki lub inne owoce
Do ubitej śmietany z cukrem dodałam delikatnie mieszając mascarpone. Tartę posmarowałam dżemem, następnie śmietaną z serem i posypałam owocami.
Smacznego. Pa.
13 komentarzy:
Uwielbiam takie letnie tarty! I tez lapie sie na mysleniu, ze lato przeciez zaraz minie...
super tarta - poziomki i mascarpone (ps. przeczytałam na mikserze: faktycznie dziwne że nie widać tego postu na google czytniku...)
Przepadam za poziomkami. Z rozkoszą spałaszowałabym kawałek Twojej tarty!
Rewelacyjna :)
dobra tarta na poczatek lata ;)
Już czuję ten cudny zapach poziomek w miłym towarzystwie mascarpone.
wspaniała! z takim nadzieniem jest idealna!
Lato już jest i lepiej nie martwić się na zapas, ale cieszyć każdym promieniem słońca... i smakować tartę i inne pyszności :)
@ SHY zawszewarto :) mowie tak zawsze w momencie gdy nowa ksiazka pojawi sie na rynku, obiecujac sobie ,ze to juz ostatnia jaka kupuje ;) W sumie net jest pelen przepsow, a miejsce na polkach sie nie rozciagnie....
ale u Ciebie ruch:)
ps. ksiaki zawsze warto kupowac:) oj warto:)
uwielbiam poziomki,a Twoja tarta z nimi...istna poezja;),pozdrawiam
Wygląda genialnie! Mascarpone, tarta, poziomki...mniam :)
Z poziomkami to już zupełny odlot!
Prześlij komentarz