
Zainspirowałam się daniem serwowanym na festiwalu makaronów w Pizza Hut. Ich pizza niekoniecznie jest moją ulubioną, za to pasty, no…. chylę czoła. Ta smakowała mi wyjątkowo. Wzbogaciłam swój przepis o pomidory i mamy nowe, bardzo smaczne danie! Smakowało wybornie. Polecam, szczególnie, że prezentuje się ciekawie, a przygotowanie zajmuje tylko parę chwil. Poważnie!
składniki
- 2 pomidory,
- 4 plastry szynki parmeńskiej, wędzonej, jakiejkolwiek tak naprawdę…..
- garść rukoli,
- czarne oliwki,
- cebula,
- czosnek,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- ulubiony makaron
Na rozgrzanej oliwie szklę drobno posiekaną cebulę. Dodaję pokrojoną w cienkie paseczki szynkę, rumienię, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wkrawam sparzone, pokrojone pomidory i duszę około 10 minut. Przyprawiam do smaku (zazwyczaj tylko pieprzem, szynka jest wystarczająco słona). Na końcu dorzucam plasterki oliwek i garść rukoli. Gdy ‘zwiędnie’ w sosie, mieszam z makaronem i podaję. Smacznego. Pa.
3 komentarze:
Mąż wczoraj upolował rukolę i szynkę dojrzewającą - chyba wypada spróbować :)
właśnie wcinam, ja zrobiłam z pomidorkami koktajlowymi, pyszota!
pycha, dodałam jeszcze pomidorków suszonych parę sztuk.
Prześlij komentarz